FNs Bærekraftsmål for bærekraftig utvikling
Bærekraftsmålene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. I 2015 gikk FNs tusenårsmål ut og ble erstattet av bærekraftsmålene. FNS Bærekraftsmål er "den nye" planen frem mot 2030.
Klikk på det målet du ønsker gå til
Et lite tips når du leser om FNs tusenårsmål og bærekraftsmålene
Når du leser er det viktig å se forskjell på antall og andel. Med andel menes del av noe. Det regnes som prosent eller brøk. Antall er hvor mange. FNs Bærekraftsmål er mål for hva landene ønsket å oppnå innen 2015 sammenlignet med hvordan det var i 1990. Fordi vi er blitt flere mennesker på jorda, kan det derfor hende at selv om andelen mennesker (i prosent) som bor i slumområder er mindre enn i 1990, så er antallet mennesker høyere.
FNs bærekraftsmål; De nye tusenårsmålene
Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Bærekraftsmålene reflekterer de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Bærekraftsmålene består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn. Målene ble laget på en demokratisk måte gjennom innspill fra land over hele verden og neste ti millioner mennesker fikk sagt sin mening gjennom en spørreundersøkelse.
Bærekraftsmålene i Norge
Statsminister Erna Solberg er leder for FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene. Dette forplikter veldig, og det er derfor godt at mange av målene er oppnådd.
Likevel er det mye arbeid som gjenstår. Et eksempel er mål 12 som handler om ansvarlig forbruk og produksjon. Les gjerne mer om norges plan.
Rapportering i utvikling av FNs Bærekraftsmål
Alle land rapporterer egen fremgang til High-Level Political Forum (HLPF). I tillegg rapporteres det årlig til Stortinget. Norad har oversikt over alle norges rapporter-
FNs bærekraftsmål 1 - Utrydde fattigdom
I 1990 levde 36 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. Siden den gang har andelen ekstremt fattige blitt mer enn halvert. 767 millioner mennesker lever i dag under fattigdomsgrensa på 1,90 dollar dagen. Ekstrem fattigdom skal utryddes innen 2030.
For å bekjempe fattigdom må den økonomiske veksten være inkluderende og fordeles jevnere blant land og befolkning. Den må skape bærekraftige jobber, og gi like muligheter til alle.
1.1) Innen 2030 utrydde all ekstrem fattigdom, for tiden målt til under 1,90 dollar om dagen å leve for.
1.2) Innen 2030 og i samsvar med nasjonale definisjoner, minst halvere andelen menn, kvinner og barn i alle aldre som lever i fattigdom.
1.3) Innføre nasjonalt tilpassede sosiale velferdsordninger, herunder minimumsstandarder, og innen 2030 nå de fleste fattige og sårbare.
1.4) Innen 2030 sikre at alle kvinner og menn, særlig fattige og sårbare personer, har lik rett til økonomiske ressurser samt tilgang til grunnleggende tjenester, eierskap til og kontroll over jord og annen form for eiendom, arv, naturressurser, egnet teknologi og finansielle tjenester, herunder mikrofinansiering.
1.5) Innen 2030 bygge opp motstandskraften til fattige og personer i utsatte situasjoner, slik at de blir mindre utsatt for og sårbare overfor klimarelaterte ekstreme hendelser og andre økonomiske, sosiale og miljømessige påkjenninger og katastrofer.
1.a) Sikre en betydelig mobilisering av ressurser fra mange ulike kilder, blant annet gjennom økt utviklingssamarbeid, for å gi utviklingslandene, særlig de minst utviklede landene, tilstrekkelige og forutsigbare virkemidler til å gjennomføre programmer og politikk med sikte på å utrydde alle former for fattigdom.
1.b) Opprette gode politiske rammeverk på nasjonalt, regionalt og internasjonalt nivå basert på utviklingsstrategier som gagner de fattige og ivaretar kjønnsperspektivet, med sikte på å framskynde investeringer i fattigdomsbekjempende tiltak.
FNs bærekraftsmål 2 - Utrydde sult
"Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk"
Selv om antallet mennesker som lever i kronisk sult fortsatt er svært høyt, har andelen sunket fra 23,3 prosent i 1990-92 til 12,9 prosent i 2014-2016. 821 millioner mennesker er rammet av sult, mens nesten 2 milliarder opplever manglende matsikkerhet i perioder.
Det er på tide å tenke nytt om måten vi dyrker, fordeler og bruker maten vår. Hvis vi gjør det på riktig måte, kan jordbruk, skog og fisk sørge for næringsrik mat til alle, og samtidig være en viktig inntektskilde for mange.
2.1) Innen 2030 utrydde sult og sikre alle mennesker, særlig fattige og personer i utsatte situasjoner, blant andre spedbarn, tilgang til trygg, ernæringsmessig fullgod og tilstrekkelig mat hele året.
2.2) Innen 2030 utrydde alle former for feilernæring, og innen 2025 nå de internasjonalt avtalte målene som gjelder veksthemming og avmagring hos barn under fem år, samt ivareta ernæringsbehovene til unge jenter, gravide, ammende mødre og eldre personer.
2.3) Innen 2030 doble produktiviteten og inntektene til småskalaprodusenter i landbruket, særlig kvinner, urfolk, drivere av familiebruk, husdyrnomader og fiskere, blant annet gjennom sikker og lik tilgang til jord, andre produksjonsressurser og innsatsmidler, kunnskap, finansielle tjenester, markeder og muligheter for verdiøkning samt sysselsetting utenfor landbruket.
2.4) Innen 2030 sikre at det finnes bærekraftige systemer for matproduksjon, og innføre robuste landbruksmetoder som gir økt produktivitet og produksjon, bidrar til å opprettholde økosystemene, styrker evnen til tilpasning til klimaendringer, ekstremvær, tørke, oversvømmelser og andre katastrofer, og som gradvis fører til bedre jordkvalitet.
2.5) Innen 2020 opprettholde det genetiske mangfoldet av frø, kulturplanter og husdyr samt beslektede ville arter, blant annet gjennom veldrevne og rikholdige frø- og plantelagre nasjonalt, regionalt og internasjonalt, og fremme tilgang til og en rettferdig og likelig fordeling av de goder som følger av bruk av genressurser og tilhørende tradisjonell kunnskap, i tråd med internasjonal enighet.
2.a) Øke investeringene, blant annet gjennom bedre internasjonalt samarbeid, i infrastruktur på landsbygda, forskning og veiledningstjenester innenfor landbruket, teknologiutvikling og opprettelse av genbanker for planter og husdyr, med sikte på å forbedre produksjonskapasiteten i landbruket i utviklingsland, særlig i de minst utviklede landene.
2.b) Korrigere og hindre handelsbegrensninger og -vridninger på verdens landbruksmarkeder, blant annet gjennom en parallell avvikling av alle former for eksportsubsidier på landbruksvarer og alle eksporttiltak med tilsvarende virkning, i samsvar med mandatet for Doha-runden.
2.c) Vedta tiltak for å sikre at markedene for matvarer og deres biprodukter virker etter sin hensikt, og legge til rette for rask tilgang til markedsinformasjon, blant annet om matreserver, for å bidra til å begrense ekstreme svingninger i matvareprisene.
FNs bærekraftsmål 3 - God helse
"Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder"
At alle kan leve friske og sunne liv er en forutsetning for å oppnå bærekraftig utvikling. Det er gjort store framskritt i arbeidet med å øke forventet levealder, og minske mødre- og barnedødelighet i verden.
For at dette målet skal nås, kreves det likevel en massiv innsats de neste 15 årene. En rekke alvorlige sykdommer må utryddes, og andre store helseutfordringer må håndteres.
3.1) Innen 2030 redusere mødredødeligheten i verden til under 70 per 100 000 levendefødte.
3.2) Innen 2030 få slutt på dødsfall som kan forhindres blant nyfødte og barn under fem år, med et felles mål for alle land om å redusere dødeligheten blant nyfødte til høyst 12 per 1 000 levendefødte og blant barn under fem år til høyst 25 per 1 000 levendefødte.
3.3) Innen 2030 stanse epidemiene av aids, tuberkulose, malaria og neglisjerte tropiske sykdommer samt bekjempe hepatitt, vannbårne og andre smittsomme sykdommer.
3.4) Innen 2030 redusere prematur dødelighet forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer med en tredel gjennom forebygging og behandling, og fremme mental helse og livskvalitet.
3.5) Styrke forebygging og behandling av misbruk, blant annet av narkotiske stoffer og skadelig bruk av alkohol.
3.6) Innen 2020 halvere antall dødsfall og skader i verden forårsaket av trafikkulykker.
3.7) Innen 2030 sikre allmenn tilgang til tjenester knyttet til seksuell og reproduktiv helse, herunder familieplanlegging og tilhørende informasjon og opplæring, og sikre at reproduktiv helse innarbeides i nasjonale strategier og programmer.
3.8) Oppnå allmenn dekning av helsetjenester, herunder beskyttelse mot økonomisk risiko, og allmenn tilgang til grunnleggende og gode helsetjenester samt trygge, virksomme og nødvendige medisiner og vaksiner av god kvalitet og til en overkommelig pris.
3.9) Innen 2030 betydelig redusere antall dødsfall og sykdomstilfeller forårsaket av farlige kjemikalier og forurenset luft, vann og jord.
3.a) Styrke gjennomføringen av Verdens helseorganisasjons rammekonvensjon om forebygging av tobakksskader i alle land.
3.b) Støtte forskning om og utvikling av vaksiner og medisiner mot smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer som primært rammer utviklingsland, sørge for tilgang til nødvendige medisiner og vaksiner til en overkommelig pris, i samsvar med Doha-erklæringen om TRIPS-avtalen og folkehelse, som bekrefter utviklingslandenes rett til fullt ut å anvende bestemmelsene i avtalen om handelsrelaterte aspekter ved immaterielle rettigheter om adgangen til å verne om folkehelsen og særlig til å sørge for tilgang til medisiner for alle.
3.c) Oppnå betydelig bedre finansiering av helsetjenester og økt rekruttering, utvikling og opplæring av helsepersonell i utviklingsland samt arbeide for at slikt personell blir værende i landene, særlig i de minst utviklede landene og små utviklingsøystater.
3.d) Styrke kapasiteten i alle land, særlig i utviklingsland, for tidligvarsling, risikobegrensning og håndtering av nasjonale og
FNs bærekraftsmål 4 - God utdanning
"Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle"
En god utdanning er grunnlaget for å forbedre menneskers liv. Jenter og gutter skal ha lik tilgang til utdanning med god kvalitet, og den skal være gratis.
Det har vært en enorm økning i andelen barn i verden som går på skole. Framgangen er spesielt stor når det gjelder jenter og kvinner. Det har også vært en formidabel forbedring i grunnleggende lese- og skriveferdigheter. Likevel er det fortsatt altfor mange som ikke kan lese og skrive.
4.1) Innen 2030 sikre at alle jenter og gutter fullfører gratis og likeverdig grunnskole og videregående opplæring av høy kvalitet som kan gi dem et relevant og reelt læringsutbytte
4.2) Innen 2030 sikre alle jenter og gutter mulighet for god tidlig utvikling og omsorg og tilgang til førskole, slik at de er forberedt på å begynne i grunnskolen
4.3) Innen 2030 sikre kvinner og menn lik tilgang til god teknisk og yrkesfaglig opplæring og høyere utdanning, inkludert universitetsutdanning, til en overkommelig pris
4.4) Innen 2030 oppnå en betydelig økning i antall unge og voksne som har kompetanse, blant annet i tekniske fag og yrkesfag, som er relevant for sysselsetting, anstendig arbeid og entreprenørskap
4.5)Innen 2030 avskaffe kjønnsforskjeller i utdanning og opplæring og sikre lik tilgang til alle nivåer innenfor utdanning og yrkesfaglig opplæring for sårbare grupper, inkludert personer med nedsatt funksjonsevne, urfolk og barn i utsatte situasjoner
4.6) Innen 2030 sikre at all ungdom og en betydelig andel voksne, både kvinner og menn, lærer å lese, skrive og regne
4.7) Innen 2030 sikre at alle elever og studenter tilegner seg den kompetansen som er nødvendig for å fremme bærekraftig utvikling, blant annet gjennom utdanning i bærekraftig utvikling og livsstil, menneskerettigheter, likestilling, fremme av freds- og ikkevoldskultur, globalt borgerskap og verdsetting av kulturelt mangfold og kulturens bidrag til bærekraftig utvikling
4.a) Etablere og oppgradere utdanningstilbud som er barnevennlige, og som ivaretar hensynet til kjønnsforskjeller og til personer med nedsatt funksjonsevne og sikrer trygge, ikke-voldelige, inkluderende og effektive læringsmiljø for alle
4.b) Innen 2020 oppnå en vesentlig økning globalt i antall stipender som er tilgjengelige for studenter fra utviklingsland, særlig de minst utviklede landene, små utviklingsøystater og afrikanske land, for å gi dem tilgang til høyere utdanning, blant annet yrkesfaglig opplæring og programmer for informasjons- og kommunikasjonsteknologi, teknikk, ingeniørfag og vitenskap, både i andre utviklingsland og i utviklede land
4.c) Innen 2030 oppnå en vesentlig økning i antall kvalifiserte lærere, blant annet gjennom internasjonalt samarbeid om lærerutdanning i utviklingsland, særlig i de minst utviklede landene og i små utviklingsøystater.
FNs bærekraftsmål 5 - Likestilling mellom kjønnene
"Oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling"
Likestilling er en menneskerett. Det handler om å gi begge kjønn like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv. Kvinners tilgang til utdanning, helsetjenester, arbeid og juridiske rettigheter er nødvendig for å skape utvikling i et land.
5.1) Få slutt på alle former for diskriminering av jenter og kvinner i hele verden
5.2) Avskaffe alle former for vold mot alle jenter og kvinner både i offentlig og privat sfære, inkludert menneskehandel, seksuell utnytting og andre former for utnytting
5.3)Avskaffe all skadelig praksis, som barneekteskap, tidlige ekteskap og tvangsekteskap, og kjønnslemlestelse
5.4) Anerkjenne og verdsette ubetalt omsorgs- og husholdsarbeid gjennom offentlige tjenester, infrastruktur og sosialpolitikk, og fremme delt ansvar i husholdet og familien, alt etter hva som passer i det enkelte land
5.5) Sikre kvinner fullstendig og reell deltakelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer der beslutninger tas, i det politiske, det økonomiske og det offentlige liv
5.6) Sikre tilgang til god seksuell og reproduktiv helse og reproduktive rettigheter for alle, i samsvar med handlingsprogrammet fra den internasjonale konferansen om befolkning og utvikling, handlingsplanen fra Beijing og sluttdokumentene fra deres respektive tilsynskonferanser
5.a) Iverksette reformer for å gi kvinner lik rett til økonomiske ressurser, mulighet til å eie og kontrollere jord og andre former for eiendom samt tilgang til finansielle tjenester, arv og naturressurser, i samsvar med nasjonal lovgivning
5.b) Styrke bruken av muliggjørende teknologi, særlig informasjons- og kommunikasjonsteknologi, for å styrke kvinners stilling i samfunnet
5.c) Vedta og styrke god politikk og vedta gjennomførbar lovgivning for å fremme likestilling og styrke jenters og kvinners stilling på alle nivåer i samfunnet
FNs bærekraftsmål 6 - Rent vann og gode sanitærforhold
"Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle"
Alle må ha tilgang til rent vann hvis vi skal oppnå bærekraftig utvikling. Det finnes nok ferskvann på planeten, men dårlig økonomi og manglende infrastruktur står ofte i veien.
Det er gjort store framskritt i arbeidet med å sikre tilgang til toaletter for alle. Utviklingen har imidlertid gått for sakte. Millioner av mennesker dør hvert år av sykdommer de får fordi de ikke har tilgang til rent vann og toalett.
6.1) Innen 2030 sørge for likeverdig tilgang til trygt drikkevann til en overkommelig pris for alle
6.2) Innen 2030 sørge for tilgang til tilstrekkelige og likeverdige sanitær-, hygiene- og toalettforhold for alle, med særlig vekt på behovene til jenter og kvinner og personer i utsatte situasjoner
6.3) Innen 2030 sørge for bedre vannkvalitet ved å redusere forurensning, avskaffe avfallsdumping og mest mulig begrense utslipp av farlige kjemikalier og materialer, halvere andelen ubehandlet spillvann og i vesentlig grad øke gjenvinning og trygg ombruk på verdensbasis
6.4) Innen 2030 betydelig bedre utnyttelsen av vann i alle sektorer og sikre bærekraftig uttak av og tilgang til ferskvann for å avhjelpe vannmangel og i vesentlig grad redusere antall personer som rammes av vannmangel
6.5) Innen 2030 innføre en integrert forvaltning av vannressurser på alle nivåer, blant annet gjennom samarbeid over landegrensene der det er aktuelt
6.6) Innen 2020 verne og gjenopprette vannrelaterte økosystemer, inkludert fjell, skoger, våtmarker, elver, vannførende bergarter og innsjøer
6.a) Innen 2030 utvide det internasjonale samarbeidet og støtten til å bygge opp kapasitet i utviklingsland innenfor virksomhet og programmer knyttet til vann- og sanitærforhold, blant annet teknologi for vannoppsamling, avsalting, effektiv bruk av vannressurser, behandling av avløpsvann, gjenvinning og ombruk
FNs bærekraftsmål 7 - Ren energi for alle
"Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle"
Tilgang til energi står i sentrum av så nær som alle utfordringer og muligheter vi møter i dag. Det kan dreie seg om jobber, sikkerhet, klimaendringer, matproduksjon eller muligheter for økt inntekt.
Energi er den største bidragsyteren til klimaendringer, gjennom utslipp av CO2 og andre klimagasser, Løsningen er fornybar energi som vannkraft, vindkraft og solkraft. Fornybar energi er bærekraftig.
7.1) Innen 2030 sikre allmenn tilgang til pålitelige og moderne energitjenester til en overkommelig pris.
7.2) Innen 2030 øke andelen fornybar energi i verdens samlede energiforbruk betydelig
7.3) Innen 2030 doble energieffektivitetsraten på verdensbasis.
7.a) Innen 2030 styrke det internasjonale samarbeidet for å lette tilgangen til forskning og teknologi på området ren energi, herunder fornybar energi, energieffektivisering og en avansert og renere teknologi for fossilt brensel, samt fremme investeringer i energiinfrastruktur og teknologi for ren energi.
7.b) Innen 2030 utbygge infrastruktur og oppgradere teknologi for å tilby moderne og bærekraftige energitjenester til alle innbyggere i utviklingsland, særlig i de minst utviklede landene, små utviklingsøystater og kystløse utviklingsland, i samsvar med landenes respektive støtteprogrammer.
FNs bærekraftsmål 8 - Anstendig arbeid og økonomisk vekst
"Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle"
Omtrent halvparten av verdens befolkning tjener så dårlig at ikke de kan leve av lønnen sin. Å skape økonomisk vekst og nye arbeidsplasser gjennom anstendig arbeid er en forutsetning for bærekraftig utvikling. Å skape arbeidsplasser av god kvalitet er en av de største utfordringene for alle land fram mot 2030.
8.1) Opprettholde en økonomisk vekst per innbygger som er i samsvar med forholdene i de respektive landene, og spesielt en vekst i bruttonasjonalproduktet på minst 7 prosent per år i de minst utviklede landene
8.2) Øke den økonomiske produktiviteten gjennom diversifisering, teknologisk fremgang og innovasjon, blant annet med vekt på lønnsomme og arbeidsintensive sektorer
8.3) Fremme en utviklingsrettet politikk som støtter produktive aktiviteter, opprettelse av anstendige arbeidsplasser, entreprenørskap, kreativitet og innovasjon, og stimulere til formalisering av og vekst i antallet svært små, små og mellomstore bedrifter, blant annet ved å gi dem tilgang til finansielle tjenester
8.4) Til og med 2030 gradvis å bedre utnyttelsen av globale ressurser innenfor forbruk og produksjon, og arbeide for å oppheve koblingen mellom ; økonomisk vekst og miljøødeleggelser, i samsvar med det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon, der de utviklede landene går foran.
8.5) Innen 2030 oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, inkludert ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid
8.6) Innen 2020 betydelig redusere andelen unge som verken er i arbeid, under utdanning eller opplæring
8.7) Iverksette umiddelbare og effektive tiltak for å avskaffe tvangsarbeid, få slutt på moderne slaveri og menneskehandel og sikre at de verste formene for barnearbeid – inkludert rekruttering og bruk av barnesoldater – forbys og avskaffes, og innen 2025 avskaffe alle former for barnearbeid
8.8) Beskytte arbeiderrettigheter og fremme et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle arbeidstakere, inkludert arbeidsinnvandrere og særlig kvinnelige innvandrere, og arbeidstakere i et usikkert arbeidsforhold
8.9) Innen 2030 utarbeide og iverksette politikk for å fremme en bærekraftig turistnæring som skaper arbeidsplasser og fremmer lokal kultur og lokale produkter
8.10) Styrke nasjonale finansinstitusjoners evne til å utvide tilgangen til og stimulere til bruk av bank- og forsikringstjenester og finansielle tjenester for alle
8.a) Øke støtten til handelsrettet bistand («Aid for Trade») til utviklingsland, særlig til de minst utviklede landene, blant annet gjennom det styrkede, integrerte rammeverket for handelsrelatert faglig bistand til de minst utviklede landene (EIF)
8.b) Innen 2020 utvikle og iverksette en global strategi for sysselsetting av ungdom og innføre «The Global Jobs Pact» utviklet i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO)
FNs bærekraftsmål 9 - Innovasjon og infrastruktur
"Bygge solid infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon"
Investeringer i transport, vanningssystemer, energi og informasjonsteknologi er helt avgjørende for å skape en bærekraftig utvikling.
Infrastruktur er den underliggende strukturen som må være på plass for at et samfunn skal fungere.Infrastruktur er en forutsetning for økning i vekst og produktivitet, og for forbedringer i utdannings- og helsetilbud.
Teknologi og innovasjon kan bidra til å løse miljømessige utfordringer som følger utbyggingen av infrastruktur.
9.1) Utvikle pålitelig, bærekraftig og solid infrastruktur av høy kvalitet, inkludert regional og grensekryssende infrastruktur, for å støtte økonomisk utvikling og livskvalitet med vekt på overkommelig pris og likeverdig tilgang for alle.
9.2) Fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og næringsutvikling, og innen 2030 øke industriens andel av sysselsetting og bruttonasjonalprodukt betydelig, i tråd med forholdene i de respektive landene, og doble industriens andel av sysselsetting og bruttonasjonalprodukt i de minst utviklede landene
9.3) Øke tilgangen til finansielle tjenester, inkludert rimelig kreditt, for små industribedrifter og andre bedrifter, særlig i utviklingsland, og styrke disse bedriftenes posisjon og integrere dem i verdikjeder og markeder
9.4)Innen 2030 oppgradere infrastruktur og omstille næringslivet til å bli mer bærekraftig, med mer effektiv bruk av ressurser og mer utstrakt bruk av rene og miljøvennlige teknologiformer og industriprosesser, der alle land gjør en innsats etter egen evne og kapasitet
9.5) Styrke vitenskapelig forskning og oppgradere teknologien i næringslivssektorene i alle land, særlig i utviklingsland, blant annet ved –innen 2030 – å stimulere til innovasjon, betydelig øke antallet ansatte (per million innbyggere) innenfor forsknings- og utviklingsvirksomhet og betydelig øke bevilgningene til offentlig og privat forskning og utvikling
9.a) Legge til rette for bærekraftig utvikling av infrastrukturen i utviklingsland ved å øke den finansielle, teknologiske og faglige bistanden til afrikanske land, de minst utviklede landene, kystløse utviklingsland og små utviklingsøystater
9.b) Støtte nasjonal utvikling av teknologi, forskning og innovasjon i utviklingsland, blant annet ved å sikre politiske rammevilkår som fremmer mangfold i næringslivet og gir handelsvarer en merverdi
9.c) Øke tilgangen til informasjons- og kommunikasjonsteknologi betydelig og arbeide for at de minst utviklede landene får allmenn og rimelig tilgang til internett innen 2020
FNs bærekraftsmål 10 - Mindre ulikhet
"Redusere ulikhet i og mellom land"
Økonomisk vekst har bidratt til at flere land har blitt rikere. Dette fører ikke automatisk til mindre fattigdom. Vi må redusere ulikheter mellom land, og innad i land, for å kunne skape en bærekraftig utvikling.
En rettferdig fordeling av et lands ressurser er nødvendig for å redusere fattigdom og skape stabile samfunn. Samtidig øker forskjellene mellom innbyggerne både i rike og fattige land. Det gjelder både ulikhet i inntekt og formue, og i tilgang til skole, helsehjelp og muligheter.
10.1) Innen 2030 oppnå en gradvis og varig inntektsøkning for de fattigste 40 prosentene av befolkningen som er raskere enn økningen for det nasjonale gjennomsnittet
10.2) Innen 2030 sikre myndiggjøring og fremme sosial, økonomisk og politisk inkludering av alle, uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status
10.3) Sikre like muligheter og redusere forskjeller i levekår, blant annet ved å avskaffe diskriminerende lover, politikk og praksis og ved å fremme lovgivning, politikk og tiltak som er egnet til å nå dette målet
10.4) Vedta politikk, særlig når det gjelder skatter og avgifter, lønn og sosialomsorg, med sikte på å oppnå en gradvis utjevning av forskjeller
10.5) Bedre reguleringen av og tilsynet med globale finansmarkeder og finansinstitusjoner, og styrke gjennomføringen av regelverket
10.6) Sikre at utviklingslandene blir bedre representert og får større grad av medbestemmelse i beslutningsprosessene i globale finansinstitusjoner, slik at institusjonene fungerer bedre og blir mer pålitelige, ansvarlige og legitime
10.7) Legge til rette for migrasjon og mobilitet i ordnede, trygge, regulerte og ansvarlige former, blant annet ved å føre en planmessig og godt forvaltet migrasjonspolitikk
10.a) Gjennomføre prinsippet om særbehandling og differensiert behandling av utviklingsland, særlig de minst utviklede landene, i samsvar med avtaler inngått med Verdens handelsorganisasjon
10.b) Stimulere til offentlig utviklingsbistand og kapitalflyt, blant annet direkte utenlandske investeringer, til statene der behovet er størst, særlig de minst utviklede landene, afrikanske land, små utviklingsøystater og kystløse utviklingsland, i samsvar med landenes egne planer og programmer
10.c) Innen 2030 redusere transaksjonsgebyrene til under 3 prosent ved pengeoverføringer fra migranter til hjemlandet og avskaffe overføringsordninger med gebyrer som overstiger 5 prosent
FNs bærekraftsmål 11 - Bærekraftige byer og samfunn
"Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige"
Verden urbaniseres i en fart vi aldri har sett maken til. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i dag i byer, og andelen kommer til å fortsette og øke. Byene fungerer som smeltedigler fulle av ideer, handel, kultur, vitenskap og sosial samhandling. Samtidig står byene for 75 prosent av alle klimagassutslipp og store slumområder hindrer gode levekår.
Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i byer. Ytterligere 2.5 milliarder mennesker vil flytte til byer innen 2050. Urbanisering skaper store muligheter og utfordringer. På sitt beste sørger byer for at mennesker kan leve gode liv og utvikle seg både økonomisk og sosialt, men de skaper også miljøproblemer.
Mange byer vokser fortere enn tilbudet av arbeidsplasser og boliger. Dette fører til utviklingen av slumområder med dårlige boforhold og manglende tjenester til innbyggerne. I årene som kommer vil slumområder huse flesteparten av verdens fattige.
11.1) Innen 2030 sikre at alle har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger og grunnleggende tjenester til en overkommelig pris, og bedre forholdene i slumområder
11.2) Innen 2030 sørge for at alle har tilgang til trygge, tilgjengelige og bærekraftige transportsystemer til en overkommelig pris og bedre sikkerheten på veiene, særlig ved å legge til rette for kollektivtransport og med særlig vekt på behovene til personer i utsatte situasjoner, kvinner, barn, personer med nedsatt funksjonsevne og eldre
11.3) Innen 2030 styrke inkluderende og bærekraftig urbanisering og muligheten for en deltakende, integrert og bærekraftig samfunnsplanlegging og forvaltning i alle land
11.4) Styrke innsatsen for å verne og sikre verdens kultur- og naturarv.
11.5) Innen 2030 oppnå en betydelig reduksjon i antall dødsfall og antall personer som rammes av katastrofer, inkludert vannrelaterte katastrofer, og i betydelig grad minske de direkte økonomiske tapene i verdens samlede bruttonasjonalprodukt som følge av slike katastrofer, med vekt på å beskytte fattige og personer i utsatte situasjoner
11.6) Innen 2030 redusere byenes og lokalsamfunnenes negative påvirkning på miljøet (målt per innbygger), med særlig vekt på luftkvalitet og avfallshåndtering i offentlig eller privat regi
11.7) Innen 2030 sørge for at alle, særlig kvinner og barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, har tilgang til trygge, inkluderende og tilgjengelige grøntområder og offentlige rom
11.a) Støtte positive økonomiske, sosiale og miljømessige forbindelser mellom byområder, omland og spredtbygde områder ved å styrke nasjonale og regionale planer
11.b) Innen 2020 oppnå en betydelig økning i antall byer og lokalsamfunn som vedtar en integrert politikk og gjennomfører planer med sikte på inkludering, bedre ressursbruk, begrensning av og tilpasning til klimaendringer samt evne til å stå imot og håndtere katastrofer, og dessuten utvikle og iverksette et helhetlig system for risikostyring og katastrofehåndtering på alle nivå, i tråd med Sendai-rammeverket for katastrofeberedskap for 2015–2030
11.c) Bistå de minst utviklede landene med å oppføre bærekraftige og solide bygg ved bruk av lokale materialer, blant annet gjennom økonomisk og faglig bistand
FNs bærekraftsmål 12 - Sikre forbruk og produksjon
"Sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre"
Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser.
Bærekraftig produksjon innebærer å minske ressursbruk, miljøødeleggelse og klimagassutslipp når en lager en vare. På sikt vil dette føre til økonomisk vekst, begrense klimaendringer og øke livskvaliteten til mennesker på jorda. For å presse bedrifter til å produsere bærekraftig kan staten blant annet innføre lover og avgifter, og investere i miljøvennlig teknologi.
I dag forbruker vi mer enn hva som er miljømessig bærekraftig. For å sikre gode levekår for nåværende og fremtidige generasjoner må også hver enkelt forbruker endre livsstil.
12.1) Gjennomføre det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon ved at alle land deltar, men slik at de utviklede landene går foran, samtidig som det tas hensyn til utviklingslandenes utviklingsnivå og muligheter
12.2) Innen 2030 oppnå bærekraftig forvaltning og effektiv bruk av naturressurser
12.3) Innen 2030 halvere matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, inkludert svinn etter innhøsting
12.4) Innen 2020 oppnå en mer miljøvennlig forvaltning av kjemikalier og alle former for avfall gjennom hele livssyklusen, i samsvar med internasjonalt vedtatte rammeverk, og betydelig redusere utslipp av kjemikalier og avfall til luft, vann og jord for mest mulig å begrense skadevirkningene for folkehelsen og for miljøet
12.5) Innen 2030 redusere avfallsmengden betydelig gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk
12.6) Stimulere selskaper, særlig store og flernasjonale selskaper, til å ta i bruk bærekraftige metoder og integrere informasjon om egen bærekraft i sine rapporteringsrutiner
12.7) Fremme bærekraftige ordninger for offentlige anskaffelser, i samsvar med de enkelte landenes politikk og prioriteringer
12.8) Innen 2030 sikre at alle mennesker i hele verden har relevant informasjon om og forståelse av bærekraftig utvikling og et levesett som er i harmoni med naturen
12.a) Støtte utviklingslandene i å styrke deres vitenskapelige og tekniske kapasitet til å innføre mer bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre
12.b) Utvikle og innføre metoder for å måle effekten av bærekraftig reiseliv som skaper arbeidsplasser og fremmer lokal kultur og lokale produkter
12.c) Redusere ineffektive subsidier til fossilt brensel ved å fjerne markedsvridninger som oppmuntrer til overforbruk, i samsvar med nasjonale forhold, blant annet ved å legge om skatter og avgifter og avvikle skadelige subsidier der de finnes, slik at konsekvensene for miljøet avdekkes, og samtidig fullt ut ta hensyn til utviklingslandenes særlige behov og situasjon og begrense eventuelle negative konsekvenser for deres utvikling mest mulig og på en måte som beskytter de fattige og de berørte lokalsamfunnene
FNs bærekraftsmål 13 - Stoppe klimaenringene
"Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem"
Klimaendringer er et globalt spørsmål og kjenner ingen landegrenser. Derfor må vi også finne globale løsninger. I tillegg til å kutte i utslipp og fange og lagre CO2, må det satses langt mer på fornybar energi og annen ren energi.
Forskerne i FNs klimapanel mener at to graders temperaturøkning er grensen for hva naturen kan tåle. Stiger temperaturen mer enn det vil klimaendringene bli ukontrollerbare. På klimatoppmøtet i Paris i 2015 ble verdens ledere derfor enige om en ny avtale. Der forplikter landene seg til å gjøre alt de kan for at temperaturen ikke skal stige mer enn to grader, og helst ikke mer enn 1,5..
13.1) Styrke evnen til å stå imot og tilpasse seg klimarelaterte farer og naturkatastrofer i alle land.
13.2) Innarbeide tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging på nasjonalt nivå
13.3) Styrke enkeltpersoners og institusjoners evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer og deres evne til tidlig varsling, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dette.
13.a) Gjennomføre forpliktelsene de utviklede landene som er part i FNs rammekonvensjon om klimaendringer, har påtatt seg, for å nå...
13.b) Fremme mekanismer for å styrke evnen til effektiv klimarelatert planlegging og forvaltning i de minst utviklede landene og små utviklingsøystater, blant annet med vekt på kvinner, ungdom og lokale og marginaliserte samfunn
FNs bærekraftsmål 14 - Liv under vann
"Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling"
Det er verdenshavene – deres temperatur, kjemi, strømninger og liv – som driver de globale systemene som gjør det mulig for mennesker å leve på jorda. Regn, drikkevann, været, klimaet, mye av maten vår og til og med lufta vi puster inn er til syvende og sist regulert av havet.
Marine næringer er viktige for å dekke økende etterspørsel etter mat, energi og medisin i framtiden. Slik byr havet også på muligheter for nye arbeidsplasser og økonomisk vekst.
14.1) Innen 2025 forhindre og i betydelig grad redusere alle former for havforurensning, særlig fra landbasert virksomhet, inkludert marin forsøpling og utslipp av næringssalter
14.2) Innen 2020 forvalte og beskytte økosystemene i havet og langs kysten på en bærekraftig måte for å unngå betydelig skadevirkninger, blant annet ved å styrke økosystemenes motstandsevne og ved å iverksette tiltak for å gjenoppbygge dem, slik at havene kan bli sunne og produktive
14.3) Begrense mest mulig og sørge for håndtering av konsekvensene av havforsuring, blant annet gjennom styrket vitenskapelig samarbeid på alle nivåer
14.4) Innen 2020 innføre effektive tiltak for å regulere uttaket av fiskebestandene, få slutt på overfiske og ulovlig, urapportert og uregulert fiske og ødeleggende fiskemetoder, og iverksette vitenskapelig baserte forvaltningsplaner for å gjenoppbygge fiskebestandene på kortest mulig tid, i det minste til de nivåene som kan gi høyest mulig bærekraftig avkastning ut fra bestandenes biologiske særtrekk
14.5) Innen 2020 bevare minst 10 prosent av kyst- og havområdene, i samsvar med nasjonal rett og folkeretten og på grunnlag av den beste vitenskapelige kunnskapen som er tilgjengelig
14.6) Innen 2020 forby visse former for fiskerisubsidier som bidrar til overkapasitet og overfiske, avskaffe subsidier som bidrar til ulovlig, urapportert og uregulert fiske, og dessuten unngå å innføre nye tilsvarende subsidier, samtidig som man erkjenner at en hensiktsmessig og effektiv særskilt og differensiert behandling av utviklingslandene og de minst utviklede landene bør være en integrert del av Verdens handelsorganisasjons forhandlinger om fiskerisubsidier(*)(*) Samtidig som det tas hensyn til de pågående forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon, Doha-runden og erklæringen fra ministermøtet i Hongkong.
14.7) Innen 2030 sikre at de økonomiske fordelene ved bærekraftig bruk av havets ressurser, blant annet gjennom bærekraftig forvaltning av fiskeri, akvakultur og turistnæring, i større grad kommer små utviklingsøystater og de minst utviklede landene til gode
14.a) Styrke vitenskapelig kunnskap, bygge opp forskningskapasitet og overføre marin teknologi – og samtidig ta hensyn til kriterier og retningslinjer fra Den mellomstatlige oseanografiske kommisjon for overføring av marin teknologi – med sikte på å bedre tilstanden i havet og øke det marine artsmangfoldets bidrag til utviklingen i utviklingslandene, særlig i små utviklingsøystater og de minst utviklede landene
14.b) Gi fiskere som driver småskala fiske, tilgang til marine ressurser og markeder
14.c) Styrke bevaring og bærekraftig bruk av havene og de marine ressursene ved å implementere folkeretten slik den er reflektert i FNs havrettskonvensjon, som utgjør rettsgrunnlaget for bevaring og bærekraftig bruk av havene og de marine ressursene, slik det framgår av punkt 158 i FN-rapporten «The Future We Want»
FNs bærekraftsmål 15 - Liv på land
"Beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, sikre bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, stanse og reversere landforringelse samt stanse tap av artsmangfold"
Skog dekker 30 prosent av jordas overflate. Skogen gir mat og ly, bekjemper klimaendringer, tar vare på det biologiske mangfoldet, og er hjemmet til mange urfolk. Over 80 prosent av alle dyr, planter og insekter som lever på land, bor i skogen. 1,6 milliarder mennesker har skogen som sitt levebrød. Avskoging og ørkenspredning er store utfordringer når det gjelder å skape bærekraftig utvikling. Samtidig gjør de menneskene som er avhengige av skogen mer utsatt for fattigdom.
2,6 milliarder mennesker får sin inntekt direkte fra jordbruk, men over 50 prosent av alt land som brukes til dyrking er utsatt for en degradering av jordsmonnet.
15.1) Innen 2020 bevare og gjenopprette bærekraftig bruk av ferskvannsbaserte økosystemer og tjenester som benytter seg av disse økosystemene, på land og i innlandsområder, særlig skoger, våtmarker, fjell og tørre områder, i samsvar med forpliktelser i internasjonale avtaler
15.2) Innen 2020 fremme innføringen av en bærekraftig forvaltning av all slags skog, stanse avskoging, gjenopprette forringede skoger, og i betydelig grad øke gjenreising og nyplanting av skog på globalt nivå
15.3) Innen 2030 bekjempe ørkenspredning, restaurere forringet land og matjord, inkludert landområder som er rammet av ørkenspredning, tørke og flom, og arbeide for en verden uten landforringelse.
15.4) Innen 2030 bevare økosystemer i fjellområder, inkludert det biologiske mangfoldet der, slik at de skal bli bedre i stand til å bidra til en bærekraftig utvikling
15.5) Iverksette umiddelbare og omfattende tiltak for å redusere ødeleggelsen av habitater, stanse tap av biologisk mangfold og innen 2020 verne truede arter og forhindre at de dør ut
15.6) Fremme en rettferdig og likeverdig deling av godene knyttet til bruk av genressurser, og fremme formålstjenlig tilgang til slike ressurser i tråd med internasjonal enighet
15.7) Iverksette umiddelbare tiltak for å stanse krypskyting og ulovlig handel med vernede plante- og dyrearter, og håndtere både tilbuds- og etterspørselssiden ved handelen med ulovlige produkter fra viltlevende dyr
15.7) Iverksette umiddelbare tiltak for å stanse krypskyting og ulovlig handel med vernede plante- og dyrearter, og håndtere både tilbuds- og etterspørselssiden ved handelen med ulovlige produkter fra viltlevende dyr
15.8) Innen 2020 innføre tiltak for å unngå innføring og spredning av fremmede arter for å redusere fremmede arters påvirkning på land- og vannbaserte økosystemer i betydelig grad, og dessuten kontrollere eller utrydde prioriterte fremmede arter
15.9) Innen 2020 integrere verdien av økosystemer og biologisk mangfold i nasjonale og lokale planleggingsprosesser, i strategier for fattigdomsbekjempelse og i regnskap
15.a) Mobilisere en betydelig økning i finansielle ressurser fra alle kilder for å bevare og utnytte biologisk mangfold og økosystemer på en bærekraftig måte
15.b) Mobilisere betydelige ressurser fra alle kilder og på alle nivåer for å finansiere en bærekraftig skogforvaltning, og sørge for virkemidler som er egnet til å fremme slik forvaltning i utviklingslandene, blant annet virkemidler for bevaring og nyplanting av skog
15.c) Øke den globale støtten til tiltak for å bekjempe krypskyting og ulovlig handel med vernede arter, blant annet ved å styrke lokalsamfunnenes evne til å benytte de muligheter som finnes for å opprettholde et bærekraftig livsgrunnlag
FNs bærekraftsmål 16 - Fred og rettferdighet
"Fremme fredelige og inkluderende samfunn med sikte på bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer"
Å sikre internasjonal fred og sikkerhet har alltid vært FNs hovedoppgave. Derfor er mål 16 viet til å skape fredelige og inkluderende samfunn.Fred er en forutsetning for å skape bærekraftig utvikling. Under konflikter mister mange tilgang til offentlige tjenester. I tillegg er det vanskelig å drive sterke statlige institusjoner under en konflikt. Når for eksempel rettsvesenet i et land fungerer dårlig, går det ut over menneskers rettssikkerhet. Svake institusjoner gjør det også vanskeligere å stoppe korrupsjon, bestikkelser og skatteunndragelser. Dette hemmer den økonomiske veksten i et land og frarøver mennesker retten til grunnleggende velferdstjenester.
16.1) Betydelig redusere alle former for vold og dødelighet knyttet til vold i hele verden
16.2) Stanse overgrep, utnytting, menneskehandel og alle former for vold og tortur mot barn
16.3) Fremme rettsstaten nasjonalt og internasjonalt, og sikre likhet for loven, rettsikkerhet og rettsvern for alle
16.4) Innen 2030 oppnå en betydelig reduksjon av ulovlige finans- og våpenstrømmer, gjøre det enklere å spore opp og returnere stjålne eiendeler og bekjempe alle former for organisert kriminalitet
16.5) Betydelig redusere korrupsjon og bestikkelser i alle former
16.6) Utvikle effektive, ansvarlige og åpne institusjoner på alle nivåer
16.7) Sikre lydhøre, inkluderende, deltakelsesbaserte og representative beslutningsprosesser på alle nivåer
16.8) Utvide og styrke utviklingslandenes deltakelse i institusjoner for global styring
16.9) Innen 2030 sikre juridisk identitet for alle, blant annet gjennom fødselsregistrering
16.10) Sikre allmenn tilgang til informasjon og beskytte grunnleggende friheter, i samsvar med nasjonal lovgivning og internasjonale avtaler
16.a) Styrke relevante nasjonale institusjoner, blant annet gjennom internasjonalt samarbeid, med sikte på å bygge kapasitet på alle nivåer, særlig i utviklingsland, for å forebygge vold og bekjempe terrorisme og kriminalitet
16.b) Fremme og håndheve ikke-diskriminerende lover og politikk for bærekraftig utvikling
FNs bærekraftsmål 17 - Samarbeid for å nå målene
"Styrke gjennomføringsmidlene og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling"
For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats de neste 15 årene. Erfaring fra Tusenårsmålene viser at denne typen målrettet innsats virker.
Finansiering av målene må på plass raskt. Juli 2015 ble landene i FN enige om en felles finansieringsplan for målene, på konferansen Financing for Development i Addis Ababa, Etiopia.
17.1) Finans - Styrke og mobilisere nasjonale ressurser, blant annet gjennom internasjonal støtte til utviklingsland, med sikte på å bedre landenes evne til å kreve inn skatter og andre avgifter
17.2) Finans- Påse at de utviklede landene fullt ut gjennomfører sine offisielle bistandsforpliktelser (ODA) overfor utviklingslandene, blant annet forpliktelsen som mange av dem har påtatt seg til å gi 0,7 prosent av ODA/BNI i bistand til utviklingsland og 0,15–0,20 prosent av ODA/BNI til de minst utviklede landene; ODA-ytere oppfordres til å vurdere å gi minst 0,20 prosent av ODA/BNI i bistand til de minst utviklede landene
17.3) Finans Mobilisere ytterligere finansielle ressurser til utviklingslandene fra flere kilder
17.4) Finans Bistå utviklingslandene med å oppnå langsiktige og bærekraftige gjeldsvilkår gjennom en samordnet politikk for å fremme gjeldsfinansiering, gjeldslette eller omstrukturering av gjeld, og behandle de fattigste og mest gjeldstyngede landenes utenlandsgjeld på en måte som reduserer gjeldsrelatert nød
17.5) Finans - Vedta og gjennomføre investeringsfremmende ordninger for de minst utviklede landene
17.6) Teknologi - Bedre tilgangen til og styrke nord–sør-samarbeidet, sør–sør-samarbeidet og det triangulære samarbeidet regionalt og internasjonalt om vitenskap, teknologi og innovasjon, og forbedre kunnskapsdelingen på gjensidig avtalte vilkår, blant annet gjennom å samordne eksisterende ordninger bedre, særlig på FN-nivå, og gjennom en global mekanisme for tilgjengeliggjøring av teknologi
17.7) Teknologi - Fremme utvikling, overføring, spredning og formidling av miljøvennlig teknologi til utviklingsland på fordelaktige vilkår, blant annet på ikke-markedsmessige vilkår eller på vilkår som på andre måter er gunstigere enn det andre land får, etter gjensidige avtaler
17.8) Teknologi - Igangsette teknologibanken og ordningen for kapasitetsbygging innenfor vitenskap, teknologi og innovasjon for de minst utviklede landene innen 2017, og øke bruken av muliggjørende teknologi, særlig informasjons- og kommunikasjonsteknologi
17.9) Kapasitetsbygging - Øke den internasjonale støtten til å gjennomføre en effektiv og målrettet kapasitetsbygging i utviklingsland og dermed støtte nasjonale planer for gjennomføring av alle bærekraftsmålene, blant annet gjennom nord–sør-samarbeid, sør–sør-samarbeid og trepartssamarbeid
17.10) Handel - Fremme et allment, regelbasert, åpent, ikke-diskriminerende og likeverdig multilateralt handelssystem underlagt Verdens handelsorganisasjon, blant annet ved å sluttføre forhandlingene under organisasjonens Doha-runde
17.11) Handel - Øke utviklingslandenes eksport betydelig, særlig med sikte på å doble de minst utviklede landenes andel av verdens eksport innen 2020
17.12) Handel - Innen gitte tidsrammer gi alle de minst utviklede landene varig avgiftsfri og kvotefri markedsadgang, i samsvar med beslutninger i Verdens handelsorganisasjon, blant annet ved å sikre at preferanseopprinnelsesregler for importvarer fra de minst utviklede landene er klare og enkle, slik at de bidrar til å lette markedsadgangen
17.13) Systemiske spørsmål - Politisk og institusjonell samstemthet - Styrke stabiliteten i verdens makroøkonomi, blant annet gjennom politisk samordning og samstemthet
17.14) Systemiske spørsmål - Politisk og institusjonell samstemthet - Oppnå en mer samstemt og helhetlig politikk for bærekraftig utvikling
17.15) Systemiske spørsmål - Politisk og institusjonell samstemthet - Respektere hvert lands politiske handlingsrom og lederskap med hensyn til å etablere og gjennomføre egen politikk for fattigdomsbekjempelse og bærekraftig utvikling
17.16) Systemiske spørsmål - Partnerskap mellom flere interessenter - Styrke det globale partnerskapet for bærekraftig utvikling og understøtte det med partnerskap mellom flere interessenter som kan mobilisere og dele kunnskap, ekspertise, teknologi og finansielle ressurser, for å bidra til at alle land, særlig utviklingslandene, oppnår bærekraftsmålene
17.17) Systemiske spørsmål - Partnerskap mellom flere interessenter - Stimulere til og fremme velfungerende partnerskap i det offentlige, mellom det offentlige og det private og i det sivile samfunn som bygger på partnerskapenes erfaringer og ressursstrategier
17.18) Systemiske spørsmål- Data, overvåkning og ansvarlighet - Innen 2020 øke støtten til kapasitetsbygging i utviklingsland, også i de minst utviklede landene og små utviklingsøystater, for i betydelig grad å bedre tilgangen til pålitelige og aktuelle data av høy kvalitet fordelt etter inntekt, kjønn, alder, rase, etnisitet, migrasjonsstatus, funksjonsevne, geografisk plassering og andre nasjonalt relevante kjennetegn
17.19) Systemiske spørsmål- Data, overvåkning og ansvarlighet - Innen 2030 bygge videre på eksisterende initativer for å utvikle målemetoder for bærekraftig utvikling som supplerer bruttonasjonalprodukt, og støtte kapasitetsbygging på statistikkområdet i utviklingsland
Se andre innlegg i kategorien bærekraftig utvikling og FNs bærekraftsmål
Trykk på ønsker innlegg under, eller gå til vår temaside for bærekraftsmålene og bærekraftig utvikling
Se andre innlegg i kategorien bærekraftig utvikling og FNs bærekraftsmål
Trykk på ønsker innlegg under, eller gå til vår temaside for bærekraftsmålene og bærekraftig utvikling
Det er gøy med FNs bærekraftsmål!
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 52272 more Information to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 30516 more Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 74668 more Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 96333 more Info on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 32205 more Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 57853 more Info on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 88568 more Information to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 73292 more Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 84263 additional Info on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 83917 additional Information on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 19899 additional Info to that Topic: gibarnahaap.no/fns-baerekraftsmal/ […]
batmanapollo.ru
batmanapollo.ru
777
778
where to buy tadalafil in singapore
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
wlw.su
wlw.su
vxi.su
vxi.su
nlpvip.ru
nlpvip.ru
russianmanagement.com
russianmanagement.com
Slovo pacana 6 seriya
Slovo pacana 6 seriya
site
site
slovo-pacana-6-seriya
slovo-pacana-6-seriya
manipulyation
manipulyation
professional essay writing service
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
best essay writing service reviews
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
best writing service reviews
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
need help writing scholarship essay
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
college application essay help
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
english essay writing service
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
essay online help
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
help writing a narrative essay
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
essay writers for pay
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
cheap essay buy
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
essay writing services
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
please write my essay for me
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
write my essay for money
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
service to others essay
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
custom made essays
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
Cefixime
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
big pharmacy online
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
pharmacy reviewer phentermine
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
cialis from india online pharmacy
FNs Bærekraftsmål – Gi Barna Håp
cialis no perscrtion
cialis no perscrtion
viagra over the counter cost
viagra over the counter cost
Update Site Error ¹ 654
Update Site Error ¹ 654
Update Site Error ¹ 655
Update Site Error ¹ 655
cialis classification
cialis classification
is cialis over the counter
is cialis over the counter
sildenafil generic
sildenafil generic
order generic cialis online
order generic cialis online
can you buy over the counter viagra in canada
can you buy over the counter viagra in canada
real viagra online canadian pharmacy
real viagra online canadian pharmacy
sildenafil india
sildenafil india
can i buy viagra in usa
can i buy viagra in usa
354
354
Link
Link
psy
psy
kiino4k.ru
kiino4k.ru
when will teva’s generic tadalafil be available in pharmacies
when will teva’s generic tadalafil be available in pharmacies
real viagra online uk
real viagra online uk
brand cialis with prescription
brand cialis with prescription
the people’s pharmacy
the people’s pharmacy
montreal drug cialis
montreal drug cialis
depresiya
depresiya
film
film
new 2024
new 2024
batman apollo
batman apollo
viagra cream
viagra cream
prolonged effects of cialis
prolonged effects of cialis
film2024
film2024
123 Movies
123 Movies
laloxeziya-chto-eto-prostymi-slovami.ru
laloxeziya-chto-eto-prostymi-slovami.ru
ordering lisinopril
ordering lisinopril
semaglutide tablets (rybelsus)
semaglutide tablets (rybelsus)
semaglutide to tirzepatide dose conversion
semaglutide to tirzepatide dose conversion
000
000
samorazvitiepsi
samorazvitiepsi
911
911
list
list
metronidazole quinolone
metronidazole quinolone
zoloft sweating does it go away
zoloft sweating does it go away
a
a
Tucker Carlson – Vladimir Putin – 2024-02-09 Putin interview summary, full interview.
Tucker Carlson – Vladimir Putin – 2024-02-09 Putin interview summary, full interview.
Tucker Carlson – Vladimir Putin
Tucker Carlson – Vladimir Putin
can cymbalta make bipolar worse
can cymbalta make bipolar worse
cephalexin and drinking
cephalexin and drinking
spiraldynamics
spiraldynamics
Spiral Dynamics
Spiral Dynamics
cephalexin for dogs without vet prescription
cephalexin for dogs without vet prescription
does bactrim work for sinus infection
does bactrim work for sinus infection
neurontin 300mg
neurontin 300mg
ezetimibe outcome study
ezetimibe outcome study
augmentin 500mg
augmentin 500mg
side effects of cozaar 50 mg
side effects of cozaar 50 mg
flomax side effects skin
flomax side effects skin
diltiazem er side effects
diltiazem er side effects
amitriptyline side effects in cats
amitriptyline side effects in cats
allopurinol structure
allopurinol structure
spisok
spisok
how long does celebrex last
how long does celebrex last
celexa anxiety reviews
celexa anxiety reviews
buspar dosing
buspar dosing
effexor drug interactions
effexor drug interactions
protonix uses
protonix uses
does remeron help you sleep
does remeron help you sleep
15 units of semaglutide
15 units of semaglutide
how to avoid weight gain on abilify
how to avoid weight gain on abilify
robaxin canada
robaxin canada
acarbose wirkungsmechanismus
acarbose wirkungsmechanismus
synthroid diary
synthroid diary
tamsulosin and avodart
tamsulosin and avodart
actos lujuriosos
actos lujuriosos
russian-federation
russian-federation
sildenafil directions
sildenafil directions
cialis online pills
cialis online pills
levitra es peligroso
levitra es peligroso
sildenafil 20 mg not working
sildenafil 20 mg not working
vardenafil india
vardenafil india
viagra online prescription
viagra online prescription
cloridrato de vardenafil
cloridrato de vardenafil
ivermectin 6mg dosage
ivermectin 6mg dosage
ivermectin price usa
ivermectin price usa
pfizer 100mg viagra
pfizer 100mg viagra
bit.ly/kto-takoy-opsuimolog
bit.ly/kto-takoy-opsuimolog
gabapentin for anxiety reviews
gabapentin for anxiety reviews
can you use metronidazole gel while on your period
can you use metronidazole gel while on your period
will valacyclovir help with covid
will valacyclovir help with covid
ciprofloxacin trade name
ciprofloxacin trade name
maximum dose of pregabalin
maximum dose of pregabalin
doxycycline for uti dosage
doxycycline for uti dosage
keflex safe in pregnancy
keflex safe in pregnancy
shorts
shorts
nolvadex side effects male
nolvadex side effects male
yaltalife.ru
yaltalife.ru
kinogo
kinogo
rasschitat dizayn cheloveka onlayn
rasschitat dizayn cheloveka onlayn
raschet karty dizayn cheloveka
raschet karty dizayn cheloveka
humandesignplanet.ru
humandesignplanet.ru
human design
human design
Opsumiologist
Opsumiologist
Psychologist #1 in the World
Psychologist #1 in the World
Best Psychologist in the World
Best Psychologist in the World
printsipy forda
printsipy forda
dizain-cheloveka
dizain-cheloveka
10000
10000
9gm.ru
9gm.ru
hdorg2.ru
https://hdorg2.ru/
raso.su
raso.su
what is the shelf life of sildenafil
what is the shelf life of sildenafil
vardenafil vs tadalafil vs sildenafil
vardenafil vs tadalafil vs sildenafil
sildenafil pulmonary hypertension dose
sildenafil pulmonary hypertension dose
what happens if you take expired sildenafil
what happens if you take expired sildenafil
tadalafil 10mg price
tadalafil 10mg price
levitra online pharmacy
levitra online pharmacy
buy xanax us pharmacy
buy xanax us pharmacy
what’s the difference between viagra and cialis
what’s the difference between viagra and cialis
levitra online brand
levitra online brand
sildenafil citrate vs viagra
sildenafil citrate vs viagra
tadalafil pills
tadalafil pills
tadalafil vs sildenafil
tadalafil vs sildenafil
price of 5mg vardenafil
price of 5mg vardenafil
cheap sildenafil online
cheap sildenafil online
Altace
Altace
online pharmacy china
online pharmacy china
how long does it take for cialis to work 5mg
how long does it take for cialis to work 5mg
online pharmacy amoxicillin no prescription
online pharmacy amoxicillin no prescription
medical arts pharmacy phentermine
medical arts pharmacy phentermine
carbamazepine and joint pain
carbamazepine and joint pain
tylenol motrin same time
tylenol motrin same time
celecoxib solubility pka
celecoxib solubility pka
taking ibuprofen and sulfasalazine
taking ibuprofen and sulfasalazine
is neurontin addictive
is neurontin addictive
celebrex et effets secondaires
celebrex et effets secondaires
what are the side effects of diclofenac
what are the side effects of diclofenac
imitrex and other migraine meds
imitrex and other migraine meds
elavil dyspepsia
elavil dyspepsia
mobic allergic reaction
mobic allergic reaction
allopurinol and azathioprine ibd
allopurinol and azathioprine ibd
taking ibuprofen and meloxicam
taking ibuprofen and meloxicam
lioresal bivirkninger
lioresal bivirkninger
iwbc.ru
iwbc.ru
djss.ru
djss.ru
cyproheptadine appetite pills
cyproheptadine appetite pills
where to get toradol without prescription
where to get toradol without prescription
periactin pills for weight gain
periactin pills for weight gain
artane drug side effects
artane drug side effects
pstat
pstat
ddfr.ru
ddfr.ru
imkor.ru
imkor.ru
edu-url-http.ru
edu-url-http.ru
Free-Proxy-socks5-socks4.ru
Free-Proxy-socks5-socks4.ru
iu0000ytre
iu0000ytre
sitnikov
sitnikov
anatoliy-alekseyevich-derkach.ru
anatoliy-alekseyevich-derkach.ru